Frontflitser
Wann sind nach vorne gerichtete Kennleuchten am LKW zulässig? Alles zu Ausnahmegenehmigungen, rechtlichen Grundlagen und technischen Anforderungen nach StVZO und ECE-R65.
Was sind Frontblitzer?
Als Frontblitzer bezeichnet man nach vorne gerichtete Kennleuchten, welche ihr Licht nur in eine Richtung abgeben. Sie werden üblicherweise am Kühlergrill montiert und sollen vorausfahrenden Fahrzeugen im Rückspiegel sichtbar sein, wenn auf dem Dach montierte Kennleuchten das nicht mehr sind.
Während in anderen europäischen Staaten die Anbauvoraussetzungen relativ locker sind, ist die Montage in Deutschland zunächst einmal nicht zulässig. Lediglich mit blauer Lichtfarbe sind Frontblitzer an Einsatzfahrzeugen von Polizei, Feuerwehr und Rettungsdienst grundsätzlich erlaubt.
Wann sind Frontblitzer am LKW erlaubt?
Ausnahmegenehmigung § 70 StVZO
Die einzige Möglichkeit für gerichtete Kennleuchten in Gelb an Baustellenfahrzeugen, Zugfahrzeugen für Sondertransporte oder Begleitfahrzeugen liegt in einer Ausnahmegenehmigung der zuständigen Behörde. Gemäß § 70 StVZO kann die Straßenverkehrsbehörde von den allgemeinen Vorschriften abweichende lichttechnische Einrichtungen erlauben.
StVO-Ausnahmegenehmigung
Die Zulässigkeit kann auch in Form der Anordnung für einen Sondertransport oder einer sonstigen Ausnahmegenehmigung gemäß StVO stattfinden. In diesem Fall gilt die Zulässigkeit der Montage jedoch nur für den expliziten Einsatz.
Dauergenehmigung empfehlenswert
Sollten regelmäßig Arbeits- oder Transporteinsätze mit entsprechenden Auflagen existieren, empfiehlt es sich, für die Zwischenzeit eine Genehmigung nach § 70 StVZO zu organisieren. Ansonsten wären die Blitzer zwischenzeitlich abzumontieren.
Technische Anforderungen
| Anforderung | Detail |
|---|---|
| EMV-Prüfung | ECE-R10 (E-Prüfzeichen) – Pflicht für alle elektrischen Geräte am Bordnetz |
| Kennleuchtenprüfung | ECE-R65 – empfohlen, oft als Auflage in Ausnahmegenehmigungen festgelegt |
| Lichtfarbe gelb | Nur für Nutzfahrzeuge mit Genehmigung (Baustellenfahrzeuge, Begleitfahrzeuge) |
| Lichtfarbe blau | Nur für Einsatzfahrzeuge (Polizei, Feuerwehr, Rettungsdienst) |
| Blendschutz | Fahrzeughalter ist verpflichtet, Gefährdung durch Blendung auszuschließen |
| Montageort | Kühlergrill oder vorderer Stoßfängerbereich üblich |
Fragen zu Frontblitzern und Genehmigungsverfahren? Wir beraten Sie gerne.
+49 (0) 6550 979 969-0Zijn frontflitsers op de vrachtwagen toegestaan?
Wat zijn frontflitsers?
Met frontflitsers bedoelt men naar voren gerichte waarschuwingslichten die hun licht slechts in één richting afgeven. Ze worden doorgaans op het radiatorrooster gemonteerd en moeten voorop rijdende voertuigen in de achteruitkijkspiegel zichtbaar zijn wanneer de op het dak gemonteerde waarschuwingslichten dat niet (meer) zijn.
Wanneer zijn frontflitsers op de vrachtwagen toegestaan?
Hoewel in andere Europese landen de montage-eisen hiervoor relatief soepel zijn en er daardoor ook in Duitsland veel vrachtwagens met naar voren gerichte waarschuwingslichten rondrijden, is de montage in Duitsland in beginsel niet toegestaan. Alleen met blauwe lichtkleur zijn ze in principe toegestaan op hulpverleningsvoertuigen van politie, brandweer en reddingsdienst.
Wanneer zijn frontflitsers op de vrachtwagen toegestaan?
De enige mogelijkheid voor gerichte waarschuwingslichten in geel op bouwplaatsvoertuigen, trekvoertuigen voor uitzonderlijk transport of begeleidingsvoertuigen is via een ontheffing van de bevoegde autoriteit. Volgens §70 StVZO kan de wegverkeersautoriteit lichttechnische voorzieningen toestaan die afwijken van de algemene voorschriften.
Dit kan echter ook in de vorm van een beschikking voor een uitzonderlijk transport of een andere ontheffing volgens de StVO plaatsvinden – lichttechnische voorzieningen die onderdeel van de voorwaarden zijn, zijn zonder verdere toestemming toegestaan. In dat geval geldt de toelaatbaarheid van de montage echter alleen voor de expliciete inzet.
Als er regelmatig werk- of transportinzetten met bijbehorende voorwaarden zijn, is het daarom aan te raden voor de tussenliggende periode een ontheffing volgens §70 StVZO te regelen. Anders zouden de frontflitsers tussentijds moeten worden gedemonteerd, wat bij montage in het radiatorrooster veel problemen met zich meebrengt.
Aan welke vereisten moeten frontflitsers voldoen?
In principe geldt, zoals voor alle veiligheidsrelevante elektrische apparaten die op het boordnet van een voertuig worden aangesloten, dat er een keuring van de elektromagnetische compatibiliteit (ECE-R10) met E-keurmerk aanwezig moet zijn. Als lichttechnische voorziening moeten naar voren gerichte waarschuwingslichten bovendien aan ECE-R65 voldoen en over het overeenkomstige E-keurmerk beschikken. Gewoonlijk is naleving van ECE-R65 ook als voorwaarde in de betreffende ontheffing vastgelegd. Als dit niet is vastgelegd, is de montage van uitsluitend volgens ECE-R10 gekeurde gerichte waarschuwingslichten eveneens toegestaan. Als voertuighouder ben je echter verplicht een gevaar door verblinding uit te sluiten, wat met een niet-gekeurde lichtverdeling praktisch onmogelijk is; daarom verdient het ook hier sterk de voorkeur om producten te gebruiken die volgens ECE-R65 zijn gekeurd.
Bij verdere vragen en voor nadere technische informatie over dit onderwerp kunt u te allen tijde contact opnemen met ons team van vakadviseurs.
Ervaring leert dat wettelijke bepalingen op onregelmatige tijdstippen wijzigen; daarom kan LED-MARTIN GmbH geen garantie geven voor de volledigheid van de hier weergegeven informatie.